Неділя, 28.04.2024, 23:10
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

ОККД м.Чернівці


10:49
Профілактика грипу та ГРВІ

У період зростання ризику захворіти на грип та ГРВІ здоровим слід уникати людних місць, а хворим – залишатись вдома

Впродовж останнього часу в області спостерігається швидке зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грипоподібні захворювання. На території Буковини вже перевищено епідемічний поріг, а в окремих районах області його перевищено вдвічі. Аби уникнути захворювання, слід дотримуватись низки профілактичних заходів.

 

Чим небезпечний грип

Грип та ГРВІ  небезпечні тим, що є високозаразними. Адже дуже легко передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Заразиться можна не тільки тоді, коли хворий кашляє або чхає, а навіть під час розмови. У зоні зараження перебувають усі, хто знаходиться в радіусі двох метрів. Хвора людина є джерелом зараження впродовж усього періоду прояву симптомів. У середньому цей період триває до 7 днів.  Крім того, на відміну від ГРВІ, грип небезпечний своїми ускладненнями. Найчастіше ускладненням грипу може бути пневмонія, яка за відсутності належного лікування чи несвоєчасного звернення по медичну допомогу може мати летальні наслідки.

 

Хто має найбільший ризик захворіти

Найбільша небезпека існує для дітей до 5 років (особливо для немовлят), вагітних, літніх людей та людей з надмірною вагою, хворих на цукровий діабет, хворих на хронічні серцево-судинні захворювання, хворих на хронічні захворювання легенів, людей з іншими тяжкими хронічними захворюваннями та тих, хто перебуває на імуно-супресивній терапії. Для цих людей існує не тільки велика загроза захворіти, а й загроза виникнення важких ускладнень.  Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту та усі, хто працює в багатолюдних місцях.

 

Алгоритм дій у разі підозри захворювання на грип

При появі перших симптомів грипу (підвищеній температурі тіла, болю в горлі, кашлю, нежитю, болю у м'язах) хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку захворіти. З будь-якими із вказаних симптомів не варто виходити на вулицю навіть заради візиту до лікаря. Його слід викликати додому. Призначеного лікарем симптоматичного лікування у домашніх умовах може бути достатньо для одужання. Однак якщо стан хворого погіршується, зокрема з’являються наступні симптоми: блідість або посиніння обличчя, утруднення дихання, висока температура тіла, що довго не знижується, багаторазове блювання та випорожнення, порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудженість), біль у грудній клітці, домішки крові у мокротинні, раптове зниження артеріального тиску,  не зволікайте і викликайте швидку медичну допомогу. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів дуже небезпечно.

 

Чого не варто робити, якщо хвороба таки спіткала

Насамперед, не варто займатись самолікуванням. Об’єктивно оцінити стан хворого і призначити оптимальне лікування може тільки лікар. Крім того, симптоми звичайних ГРВІ та грипу дуже схожі, тому хворий не зможе самотужки визначити на що саме від занедужав. Це виключає ефективність будь-якого самолікування, бо придбані без рецепту медикаменти можуть не підходити для лікування. У кращому випадку вони будуть просто неефективними. Особливо не варто спокушатись на імуностимулятори та імуномодулятори. Немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу. В окремих випадках їх вживання під час хвороби може навіть зашкодити. Також не треба покладати надто великих надій на засоби народної медицини. Лікування грипу виключно народними засобами є неефективним і небезпечним. Жодні трав'яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Народні засоби можуть бути тільки додатковим лікуванням в комплексі з основними медикаментозними препаратами.

Памятайте, що хвора людина, котра займається самолікуванням, наражає себе на небезпеку розвитку важких ускладнень внаслідок грипу і навіть смерті.

 

Як можна запобігти захворюванню на грип

Найкращим методом профілактики грипу є вакцинація. Якщо ж вакцинопрофілактику не було проведено, нездужання можна уникнути, дотримуючись кількох простих правил. Насамперед, для підвищення опірності організму слід повноцінно харчуватися та мати повноцінний сон. Ефективна робота імунної системи зменшує ризик захворіти. Також дуже важливо дотримуватись особистої гігієни. Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких люди час від часу торкаються руками. А руки людини постійно контактують з потенційними джерелами інфекцій – грошима, поручнями в громадському транспорті тощо. Тому після цього руки необхідно мити з милом або обробляти дезінфікуючим гелем із вмістом спирту. Щоб зменшити ризик захворіти, важливо також регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання. Як у помешканні, так і на робочому місці. Це допоможе позбутися живих вірусів і бактерій, що можуть залишатися активними впродовж години після перебування у приміщенні хворої людини. Крім того, треба намагатися якомога менше без крайньої потреби ходити у місця великого скупчення людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими. Якщо ж контакту з хворими людьми уникнути не вдається, слід використовувати індивідуальні засоби захисту – одноразові маски. Маска ефективна, тільки якщо вона щільно прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що маску потрібно замінити, як тільки вона стає вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Адже волога маска не допоможе уникнути зараження. Використані маски в жодному разі не можна класти до кишені чи до сумки. Їх потрібно одразу викидати у смітник.

Прес-служба ОЦЗ

Переглядів: 559 | Додав: okkd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
RSS

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Наше опитування

Оцініть роботу кардіологічного центру
Всего ответов: 61

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0