П`ятниця, 22.11.2024, 08:16
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

ОККД м.Чернівці

Каталог статей


Контроль та профілактика артеріальної гіпертензії

Контроль та профілактика артеріальної гіпертензії

Велика поширеність артеріальної гіпертензії (АГ) у популяції дорослого населення України визначає також і значну її поширеність серед дітей, особливо підліткового віку. Доведено, що АГ періоду пубертату в значній кількості випадків переходить у доросле життя. Своєчасне виявлення патологічних тенденцій у розвитку захворювання в підлітків та адекватна корекція серцево-судинних порушень у даної категорії хворих можуть суттєво вплинути на стан здоров’я дорослого населення.

Як відомо, випадкові, несистематизовані вимірювання артеріального тиску (АТ) не завжди відображають характер артеріальної гіпертензії в даного індивіда. Лише визначення його значень протягом доби є найбільш інформативним методом у вивченні хронобіологічних показників, оцінка яких необхідна для точної інтерпретації різноманітних клінічних проявів захворювання, у тому числі уражень органів-мішеней, встановлення характеру функціонування вегетативної нервової системи, а також у визначенні прогнозу та ефективності лікувальних заходів.

Артеріальний тиск - це тиск крові в артеріях. Він визначається постійним биттям серця для перекачування крові по тілу, а також розмірами кровоносних судин. Оптимальний рівень артеріального тиску - 120/80мм рт. ст. Більша цифра вказує на артеріальний тиск під час удару серця воно ("виштовхує " кров), менша на тиск крові між ударами (серце "відпочиває”). 

Тиск крові коливається протягом доби. На нього впливають температура навколишнього середовища, фізичні навантаження, стреси. Пов'язані з цим тимчасові підвищення тиску цілком природні і не мають нічого спільного з діагнозом "гіпертонія".

Що таке артеріальна гіпертензія? Постійне підвищення артеріального тиску частіше виникає внаслідок того, що великі артерії втрачають свою еластичність, а менші судини звужуються. Точка відрахування артеріальної гіпертензії – 140 та 90 мм рт. ст.

На жаль, артеріальна гіпертензія дуже поширена. Понад третини дорослого населення України страждає цією недугою. Тиск у людей збільшується з віком, переважно внаслідок нездорового способу життя та харчування, однак, гіпертензія може передаватись і спадково.

Наслідки високого тиску. При високому тиску збільшується навантаження на судини, серце та інші органи, виникають ускладнення (інфаркт, інсульт, ниркова недостатність). Часто люди з підвищеним тиском не відчувають його і не знають про свою недугу. Є лише один шлях дізнатися про це - поміряти артеріальний тиск.

Підвищення тиску спричиняє безліч факторів – надлишкова вага, надмірне вживання алкоголю, малорухомий спосіб життя, неправильне харчування, стрес тощо. Корекція цих факторів попередить розвиток гіпертонії та допоможе при її лікуванні.

Харчування осіб з підвищеним тиском. Багато хто легковажно ставиться до харчування, не розуміючи його значення для здоров’я. Раціони харчування, збагачені калієм, кальцієм, магнієм, з низьким вмістом солі та жиру є основою профілактики і лікування атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, діабету. Чому саме ці компоненти їжі так важливі для здоров’я? Надлишок кухонної солі (натрію), збільшуючи об'єм тканинної рідини та плазми крові, сприяє підвищенню артеріального тиску. Калій, навпаки, виводить рідину з організму і підвищує тонус м'язів, зокрема серцевого. Кальцій бере участь в процесі згортання крові та у встановленні рівноваги між процесами збудження і гальмування в нервовій системі. Магній приймає участь в регуляції кальцієвого обміну, знижує рівень холестерину в крові та зменшує спазм судин. При надлишковому споживанні жирів, особливо тваринного походження, підвищується рівень холестерину та інших ліпідів в крові, підсилюється її властивість згортатися, виникає ожиріння і атеросклероз. Добова потреба дорослої людини в цих компонентах складає:

  • калій – 400мг 
  • кальцій – 1200мг 
  • магній – 400мг 
  • натрій (сіль) – 6г 
  • жир – 50-80г 


Продукти харчування з високим вмістом необхідних мікроелементів: 

  • калій – абрикоси, курага, урюк, ізюм, чорна смородина, чорнослив, картопля, гарбуз, буряк, редька;
  • кальцій – молоко, сир, йогурт, інші молочні продукти (нежирні), риба та рибопродукти;
  • магній – пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк.


Раціони дієт, збагачені калієм, кальцієм, магнієм з низьким вмістом кухонної солі та жиру. 

I варіант:

1-й сніданок: салат із свіжої капусти (150г), каша гречана (100г), чай з молоком (200г), мед (1ч.л.).

2-й сніданок: курага розмочена (100г). Обід: суп картопляний або гороховий, вегетаріанський (500г), плов з відвареного нежирного м’яса (55/80г), сир твердий нежирний негострий (85г), відвар шипшини та глоду (200г), мед (1ч.л.).

Полудник: яблука (100г), горіхи (3шт).

Вечеря: риба заливна або тушкована, або відварена (85/200 г) з вареною або печеною картоплею (150г), салат овочевий із олією (120г).

На ніч: кисле молоко (200г).

На весь день: хліб пшеничний або з висівками (250г).

II варіант:

1-й сніданок: каша вівсяна молочна (150г), сир нежирний (120г) з ізюмом (25г). 

2-й сніданок: яблука або гарбуз печені (120г). 

Обід: суп вегетаріанський, перловий з грибами або овочевий (250г), м'ясо нежирне відварене (55г), рагу овочеве (150г), кисіль із чорної смородини (200г).

Полудник: горіхи грецькі (50г), терта морква або буряки (150г) зі сметаною (10г), відвар шипшини (200г).

Вечеря: суфле сирне або запіканка (150г), чай з молоком (200г). 

На ніч: кефір (200г). . 

На весь день: хліб пшеничний (100г), житній (150г), цукор або мед (2-3ч.л.). 

III варіант:

1-й сніданок: суфле м'ясне запечене (100г), салат з капусти, моркви і яблук або з ревеня з олією (150г). Відвар шипшини або чорної смородини (200г). 

2-й сніданок: ізюм розмочений (100г), сухарі солодкі (50г), молоко нежирне (200г). 

Обід: борщ український вегетаріанський з квасолею (500мл), курка відварена (85г), рис або пшоно (150г) з курагою або з морквою (100г). Сік абрикосовий або морквяний, або виноградний (100г). 

Полудник: яблука (100г), горіхи (100г). Вечеря: вінегрет з квасолею та олією (200г), риба запечена в тісті (100г), компот із сухо фруктів (200г). 

На ніч: йогурт (200г). 

На весь день: хліб пшеничний (100г), хліб з висівками (150г), цукор або мед (2-3ч.л.).

Артеріальну гіпертензію можна успішно лікувати. Ретельне виконання рекомендацій лікаря протягом усього Вашого життя сприятиме нормалізації тиску, збереженню працездатності та активного повноцінного життя.


Корисні поради :

  • Регулярно контролюйте свій тиск!
  • Обмежте вживання кухонної солі до 5-6 r (половина чайної ложки) на добу. –Спробуйте замінити її приправами та спеціями при приготуванні страв; не додавайте сіль в їжу за столом. Уникайте надмірного вживання солоних продуктів, таких як чіпси, солоні горішки, копченості, маринади.
  • Стежте за Вашою вагою. Це допоможете підтримувати тиск в оптимальних межах.
  • Якщо Ви палите-відмовтеся! Під впливом нікотину прискорюється ритм роботи серця, виникає спазм судин і підвищується кров'яний тиск.
  • Уникайте стресів та вчіться розслаблятися. Споживайте більше фруктів та овочів. Вони багаті на калій, який знижує кров'яний тиск.
  • Обмежте кількість вживаних алкогольних напоїв, які спричиняють підвищення тиску та є джерелом великої кількості калорій. 
  • Регулярні фізичні вправи нормалізують масу тіла, стимулюють обмінні процеси, допомагають боротися зі стресами і не дають підвищуватися тиску.
  • Розширте свій руховий режим!
  • 3верніться до лікаря, який при необхідності призначить Вам ліки від гіпертонії та ретельно дотримуйтесь його рекомендацій.

Підготувала лікар ОККД Дзюбенко К.В.

Категорія: Статті лікарів | Додав: okkd (24.09.2013) | Автор: Дзюбенко К.В.
Переглядів: 680 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
RSS

Категорії розділу

Статті лікарів [26]
Інформація адміністрації [2]
Інформація адміністрації ОККЦ

Вхід на сайт

Пошук

Наше опитування

Оцініть роботу кардіологічного центру
Всего ответов: 65

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0