Рекомендації щодо харчування осіб похилого віку із захворюваннями серцево-судинної системи Харчування людей похилого віку із захворюваннями серцево-судинної системи повинно бути дробовим, маленькими порціями, 5-6 разів на добу. Рясний прийом їжі викликає зміщення діафрагми і чинить тиск на серце і судини, створюючи перевантаження. Раціон повинен бути майже без солі, сіль затримує рідину в тканинах організму, створюючи набряки. При затримці рідини тиск може значно підвищуватися. При дотриманні дієти дуже важливо зберігати посильне фізичне навантаження, виконувати різні гімнастичні вправи, ранкову гімнастику, тривалі піші прогулянки на свіжому повітрі. Для того, щоб страви випадково не пересолити, потрібно готувати страви без солі, а підсолювати вже порцію в тарілці. Салати можна їсти взагалі без солі, приправляючи лише лимонним соком. Дієта повинна містити страви з картоплі, запеченої або звареної в шкірці - в ній міститься велика кількість калію, необхідного для живлення серцевого м'яза. Калій також міститься в абрикосах, гарбузі, капусті, родзинках, чорносливі, шипшині. Магній, також необхідний серця і судин, у великій кількості міститься у висівках, житньому хлібі, кашах - ячної, вівсяної, гречаної, пшоняної, моркви, буряку, зеленому салаті, петрушці, смородині, горіхах. Потрібно майже повністю виключити з харчування міцну каву і чай, замінюючи ці напої компотами, соками, відварами шипшини, горобини. Слід уникати рясного пиття. Загальний обсяг рідини в добу, включаючи рідину, що міститься в супах, фруктах і овочах, не повинен перевищувати 1-1,2 літра на добу. У дієті для хворих серцево-судинними захворюваннями тваринні жири слід замінювати рослинним маслом, зменшуючи загальну кількість масла. Їжу найкраще готувати на пару або запікати в духовці. Потрібно уникати вживання міцних м'ясних і рибних бульйонів. Переважно овочевий або грибний бульйони. М'ясо краще їсти не обсмажене, а відварне. Переважно телятина, кролик, куряча грудка без шкірочки, м'ясо індика. Потрібно домагатися поступового зниження маси тіла, тому що ожиріння тільки посилить перебіг хвороби. Цукор і цукерки краще замінити кількома ложечками меду на день, сухофруктами і горіхами. У дієті потрібно обмежити страви з бобових культур - вони підсилюють газоутворення, що здавлює судини і діафрагму . Дієта при серцево судинних захворюваннях повинна стати способом життя хворого і виконуватися неухильно для поліпшення стану організму і продовження життя. Продукти та страви повинні бути легкими, добре засвоюватися. Це повязано із зниженням перетравлючої активності травних ферментівв літньому віці. Саме тому слід надавати перевагу рибним та молочним стравам. Їжа повинна викликати апетит: у літніх людей апетит часто знижений, тому важливо, щоб стави, які ви ставите на стіл, мали привабливий вигляд. Потрібно ширше використовувати зелень. Будьте здорові! Підготувала Гарасим Наталія Дмитрівна, лікар відділення хронічної ішемічної хвороби серця ОККД | |
| |
Переглядів: 773 | Коментарі: 2 | |
Всього коментарів: 0 | |
Категорії розділу | ||
---|---|---|
|
Вхід на сайт |
---|
Пошук |
---|
Наше опитування |
---|
Друзі сайту |
---|
Статистика |
---|
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |